Що таке декантер і навіщо він потрібен?

Що таке декантер? Декантер – це скляний графин певної форми для декантації (декантирования) вина. Декантация – це повільне переливання вина в графин (декантер). В процесі декантації вино насичується киснем і відділяється осад. Для чого проробляти всі ці маніпуляції з вином? Чи Не простіше (і швидше) налити вино з пляшки у келих? Давайте розберемося.
Декантірованіе напоїв з'явилося кілька століть тому. Тоді ще скло було великою розкішшю, і вино зберігалося в дерев'яних бочках. Щоб подати його красиво до столу багатої знаті, вино наливали з бочок в скляні графини. Тоді ще було помічено, що після цієї нехитрої маніпуляції букет вина стає більш цікавим, і вино позбавлялися від осаду. І хоча з часом скляні пляшки отримали широке поширення, традиції подавати вино до столу в графинах залишилися.
Що ж дає декантация вина? По-перше, декантирують старі вина для того, щоб відокремити їх від осаду. По-друге, декантирують молоді вина, щоб збагатити їх киснем. Кисень допомагає провину розкритися і показати всі тонкощі букета. Зазвичай, щоб насолодитися молодими винами, їх рекомендують відкривати за 8 годин до подачі до столу для насичення киснем. Декантация значно прискорює цей процес.
Декантация зменшує вміст вуглекислого газу, який з'являється у вині під час бродіння, і вино дозріває, розкривається букет. При декантировании червоних вин відчувається більш високий рівень фруктовости. За рахунок цього згладжується відчуття танінів. Декантирують, в основному, червоні вина. Білі вина процес декантації відбуваються рідко. Декантация білих вин звільняє їх від сірчистого газу, що застосовується в масовому виробництві.
Для старих витриманих вин, які вже насичені киснем через пробку в процесі витримки, і їм аерація не потрібна, використовують декантери класичної кулястої форми з вузьким горлечком.
Для молодих вин використовують судини з воронкоподібним шийкою, щоб максимально наситити їх киснем. Крім того, декантер з молодим вином активно похитують, щоб вино швидше наситилося киснем, і прискорити його готовність до вживання. Щоб яскравіше розкривався аромат вина, декантери роблять спіралевидної, чудернацької форми з довгою шийкою.
Для білих вин декантери виготовляють з широким кулястим корпусом і циліндричною горловиною для вузької струменя вина. Декантер з білим вином прийнято охолоджувати.
Молоді вина потрібно бурхливо наливати в декантер, щоб прискорити процес збагачення киснем. Старі вина наливають у декантер повільно, щоб відокремити їх від осаду, що утворився за час витримки. У декантере вино не зберігається. Його потрібно вжити протягом доби.
Декантери також є предметом сервірування столу. Вино, подана в елегантному кришталевому або скляному графині (декантере) виглядає вишукано.
Для того щоб зрозуміти різницю декантируемого вина та вина з пляшки, просто проведіть експеримент. Половину пляшки вина вилийте в декантер, а другу половину залиште в пляшці. І просто спробуйте обидві порції вина з однакових келихів. Ви самі зможете відчути різницю.
В нашому магазині представлені декантери з кришталю RIEDEL (Австрія), скляні декантери KROSNO (Польща), BOHEMIA (Чехія), LA ROCHERE (Франція), SCHOTT (Німеччина), RCR (Італія). Всі виробники питної скла мають відмінну репутацію на ринку виробників скляного посуду. Вироблена ними продукція має високу якість, вишуканий, елегантний дизайн. Наприклад, компанія RIEDEL, що має багатовікову історію виготовлення питного скла, виготовляє справжні витвори мистецтва.
Декантированное вино – це високий рівень вживання вина і естетичний процес для справжніх поціновувачів напою.