Продавець ПОСУД та ТЕХНІКА для кухні та столовой розвиває свій бізнес на Prom.ua 9 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
284 відгуків
МИ ПРАЦЮЄМО! Знижки до -35% на посуд та аксесуариКупити
+380 (50) 402-87-87
+380 (96) 602-87-87
Офлайн-магазин СПУТНІК, пр. Науки 31, Харків, Україна
Наявність документів
Знак Наявність документів означає, що компанія завантажила свідоцтво про державну реєстрацію для підтвердження свого юридичного статусу компанії або фізичної особи-підприємця.
Кошик
ПОСУД&ТЕХНІКА для кухні та столовой

Вок - чудо китайської кухні

Вок - чудо китайської кухні

Останнім часом дуже велику популярність в країнах Європи і Північної Америки набирає китайська сковорода вок. Що ж це за чудо китайської кухні і в ньому готувати? Спробуємо розібратися.

Вок з'явився близько 3000 років тому в Китаї і став дуже популярний у всіх країнах Азії. Він виявився дуже зручним-за економії ресурсів і швидкості приготування їжі.

Вок – це кругла глибока сковорода у формі півсфери з дуже маленьким дном. У традиційному воке їжу готують на відкритих вугільних плитах. На сучасних кухнях для того, щоб використовувати вок, застосовують спеціальні накладки, решітки, кільця для вока. Або використовують європейські вокі з трохи згладженим дном. Справжній вок нагрівається вище 250С. З часом внутрішня поверхня вока постаріло, з'являється чорне масляне покриття від його використання, яке і є антипригарним.

            Вокі виготовляють з нержавіючої сталі, чавуну, тонкої сталі з антипригарним покриттям. Сталевий вок (ZWILLING, Німеччина) універсальний, вимагає мінімального догляду. З ним легко впорається початківець. Чавунний вок добре тримає тепло, підходить для багаторазового обжарювання. Але за ним треба доглядати, його не можна занадто старанно мити. А після миття промащувати маслом і добре витирати. Алюмінієві вокі з антипригарним титановим покриттям (AMT, Німеччина) надійні, довговічні і прості у догляді.

Принцип приготування в воке точно описаний англійським виразом stir-fry, що дослівно означає – смажити заважаючи. Максимальний вогонь, трохи масла і інтенсивне перемішування є основними принципами приготування в воке. В центрі на дні вока температура найвища. Ця зона використовується для швидкої першої обжарювання, для скоринки. Бічні стінки менш гарячі. Їх використовують для дожаривания їжі. Температура вока є найважливішим параметром. Вок досить розігрівся, якщо від масла йде білий дим. У воке середнього об'єму можна приготувати невелику порцію - 200-300 грам.

Сковорода вок має переваги перед іншими сковородами:

  1.        За рахунок форми півсфери скорочується час приготування страви.
  2.        Так як час впливу температури на продукти зводиться до мінімуму, максимально зберігаються вітаміни та інші корисні речовини в їжі.
  3.        Для приготування в воке використовується менше олії. Всього 1-2 столові ложки.
  4.        Страва не пригорає, тому що готується при постійному помішуванні.
  5.        Продукти під час приготування менше вбирають жирів, а значить підходять тим, хто дотримується здорового харчування.

 

 

Щоб страву в сковороді вок вийшло обсмаженим, а не тушкованим і не пригоріло, потрібно дотримуватися основні правила приготування.

  1. Для приготування в воке важливо правильно підібрати продукти. М'ясо треба вибирати ніжне. Овочі підбирають ті, які готуються не довго (кабачок, баклажан, моркву, цибулю, болгарський перець, помідор, квасоля). Морепродукти ідеально підійдуть, так як швидко готуються.
  2. Овочі і м'ясо ріжуть невеликими тонкими смужками або кубиками, соломкою приблизно однакового розміру. Це дозволяє однаково прожариваться всіх інгредієнтів.
  3. Локшину потрібно попередньо відварити і додати в кінці приготування. Рис треба заздалегідь замочити, а краще зварити.
  4. Всі інгредієнти треба підготувати заздалегідь, т. к. процес смаження в воке йде дуже швидко і зменшувати вогонь не можна. Це обов'язкова умова приготування в воке.
  5. Перед початком приготування сковороду вок треба добре розігріти. Потім обсмажувати інгредієнти дуже швидко, дотримуючись послідовність. Спочатку обсмажують м'ясо. Потім овочі по 2-3 хв кожен, додаючи їх по черзі. М'ясо після обсмажування можна прибрати, щоб не пересмажити і додати його в кінці приготування. Лапша і готовий рис так само кладуться в кінці приготування.
  6. Если планируете добавлять в блюдо специи, кладите их на первом этапе, как только нальете масло. А затем все остальное. Зелень кладется в конце приготовления, т.к. она готовится очень быстро. Соевый соус и заправки добавляют на последнем этапе приготовления. Если соусы не добавлять, то посолить блюдо надо в конце приготовления.

            Сковорода вок универсальна. В ней можно приготовить мясо, плов, ризотто и даже суп. Каждая хозяйка по достоинству оценит эту чудо-сковороду.

            Предлагаем Вам один их многочисленных рецептов приготовления в воке.

            Курица с овощами

 

На 1 порцію нам знадобиться:

  • Куряче філе 1 шт.
  • Сік 1 апельсина
  • Червоний перець
  • Крохмаль 2 ч. л.
  • Баклажан невеликий ¼ шт.
  • Кабачок невеликий ¼ шт.
  • Болгарський перець ½ шт.
  • Цибуля ріпчаста ½ шт.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.
  • Імбир маленький шматочок
  • Соєвий соус 1 ст. л.

 

Куряче філе нарізаємо тонкими смужками, маринуємо 0,5 години в суміші соку апельсина, червоного перцю і крохмалю. Готуємо овочі: нарізаємо баклажан і кабачок великими шматочками, цибулю півкільцями, болгарський перець смужками, на дрібній тертці натираємо імбир. Швидко обсмажуємо курку до скориночки і прибираємо в окремий посуд. У вок кладемо по черзі і швидко обсмажуємо по 2-3 хвилини цибулю, баклажан, кабачок, тертий імбир. Потім додаємо соєвий соус, повністю його выпариваем. Додаємо смажену курку, перемішуємо. Подаємо до столу.

Приємного апетиту!

 

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner