Продавець ПОСУД та ТЕХНІКА для кухні та столовой розвиває свій бізнес на Prom.ua 9 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
283 відгуків
МИ ПРАЦЮЄМО! Знижки до -35% на посуд та аксесуариКупити
+380 (50) 402-87-87
+380 (96) 602-87-87
Офлайн-магазин СПУТНІК, пр. Науки 31, Харків, Україна
Наявність документів
Знак Наявність документів означає, що компанія завантажила свідоцтво про державну реєстрацію для підтвердження свого юридичного статусу компанії або фізичної особи-підприємця.
Кошик
ПОСУД&ТЕХНІКА для кухні та столовой

Тажин. Марокканський вечеря

Тажин. Марокканський вечеря

 

Тажин або таджин – приголомшливо смачне гаряче блюдо, поширене в країнах Магрибу – Марокко, Тунісі, Алжирі та ін Тажін називають саме блюдо і глиняний посуд, в якій воно готується.
Справжній тажин – це святкове блюдо, яке готують з великої кількості продуктів, ароматне і дуже смачне. Правильний тажин з м'яса, овочів, сухофруктів, спецій, прянощів повинен цілий день нудитися на вугіллі.

У чому ж секрет чудового смаку і популярності цієї страви? Застава такого успіху – це форма тажіна. Справжній марокканський тажин виготовляється з глини і складається з двох частин: нижньої частини, схожою на сковороду і верхній частині кришки у формі купола. Така форма купола і робить тажин ідеальної посудом. Готують тажин на плиті або вугіллі на дуже малому вогні протягом тривалого часу. У тажині відбувається тушкування м'яса і овочів при дуже слабкому кипінні. Пара, піднімаючись вгору кришки, осідає на ній. А так як купол тажіна трохи холодніше його нижній частині, то пара конденсується, і рідина опускається назад в яку готують страву. Таким чином, страва готується у власному соку без додавання води, і виходить соковитим, ніжним і наповнений ароматом кожного інгредієнта. Такий принцип приготування був винайдений через особливості клімату: високої температури, посушливості і дефіциту прісної води в Марокко. Після приготування страви глиняний тажин ще дуже довго зберігає тепло.

Тажін виготовляють необробленими, глазурованими і розписними. У простих тажинах готують страви. У красиво розписаних тажинах страви подають на стіл. Якщо Ви купили необроблений тажин, його слід на ніч замочити в холодній воді перед використанням. Так він довше прослужить. Якщо вдома у Вас газова плита, потрібно обов'язково використовувати розсікач полум'я, щоб вогонь рівномірно охоплював все дно тажіна. Для використання вдома на плиті краще купувати тажін з жаростійкої кераміки (наприклад, EMILE HENRY французького виробництва). Їх можна використовувати не тільки на плиті, але і в духовці, і в мікрохвильовій печі. Але класичний тажин готується саме на плиті або вугіллі.

 

  Тажин готують з баранини, яловичини, курки, овочів, додають сухофрукти (фініки, курагу, чорнослив, родзинки, інжир), оливки, лимони, різноманітні приправи і спеції. Баранина може готуватися на повільному вогні тажині цілий день. І ні яких складнощів в приготуванні немає! Вранці закладається в тажин м'ясо, а в кінці приготування додаються будь-які фрукти, овочі на Ваш смак. Але зазвичай 3-4 годин для приготування вже досить. Риба і птиця не вимагають такої тривалої теплової обробки. Для птиці вистачить і 1,5-2 години. А рибу більше 40 хвилин готувати не слід. На дно тажіна наливають трохи оливкової олії і злегка обсмажують в ньому цибулю. Потім кладуть м'ясо. М'ясо можна злегка обсмажити до золотистої скоринки. Обсмажування м'яса характерно для місцевостей, де великий вплив іспанської і французької кухні. Після цього м'ясо солять, кладуть овочі, спеції та приправи, закривають кришкою і залишають нудитися на повільному вогні.

 

Рецептів приготування тажіна безліч: з ягнятиною і фініками, з куркою і овочами, з бараниною і гарбузом, з куркою і грушами, з рибою та ін. Кожна господиня зможе підібрати для себе рецепт на свій смак.

 

Пропонуємо Вашій увазі два рецепту тажіна: перший, коли м'ясо і овочі кладуть відразу на початку приготування; та другий, коли овочі і фрукти кладуться в кінці приготування тажіна.

1.       Тажин з куркою і овочами.

У цьому рецепті м'ясо і овочі закладаються відразу на початку приготування страви.

Нам знадобляться:

  • Курка,
  • оливкова олія,
  • сухий червоний перець (цілий),
  • паличка кориці,
  • цибулю,
  • часник,
  • картопля,
  • помідори,
  • морква,
  • баклажани,
  • кабачок,
  • сіль,
  • зіра (кумин),
  • коріандр,
  • перець чорний,
  • свіжа зелень кінзи або петрушки.

Кількість інгредієнтів береться з розрахунку обсягу тажіна. Спеції кладуть за смаком. Кришка повинна закритися. У процесі приготування овочі трохи «осядуть».

Готуємо все інгредієнти: курку ріжемо порційними шматками, цибулю великими кільцями чи півкільцями, всі овочі ріжемо великими шматками, щоб в процесі приготування вони зберегли форму. М'ясо можна використовувати будь-який.

На дно тажіна наливаємо оливкову олію і кладемо цибулю, часник і червоний стручковий перець. Трохи обсмажуємо. Курку можна злегка обсмажити до рум'яної скоринки окремо в сковороді, але можна цього і не робити. На просмажений цибулю викладаємо курку, солимо, приправляємо спеціями (зіра, коріандр, чорний перець). Зверху гіркою акуратно викладаємо овочі. В середину овочів кладемо паличку кориці. Спочатку викладаємо тверді овочі (картопля, морква). М'які овочі кладуть зверху (баклажани, помідори), щоб вони зберігали форму в процесі теплової обробки. Вгорі овочевий гірки кладемо свіжу зелень кінзи або петрушки. Трохи солимо. Накриваємо кришкою. Ставимо на плиту на повільний вогонь. Готуємо 2 години, якщо використовуємо курку. Для іншого м'яса час приготування збільшується.

Приправа «Харісса»

Харісса – це гостра приправа, яка широко використовується в марокканської кухні, подається до всіх страв. Харіссу застосовують як маринад до м'яса, як заправку до овочів і як соус до приготовленим стравам. Ми будемо подавати тажин з харіссою. Рецептів харісса багато і смак її залежить від набору спецій. Але основний інгредієнт – це червоний чилійський перець.

Нам знадобиться:

  • 12 стручків сушеного перцю чілі,
  • насіння коріандру – 1 ст. л.,
  • зіра (кумин) – 2 ч. л.,
  • часник – 2 зубчики,
  • сіль – ½ ч. л.,
  • оливкова олія-5 ст. л.

Розтерти в ступці перець чилі, часник, коріандр, зіру і сіль. Потім додати оливкове масло і інтенсивно заважати, поки харісса не придбає консистенцію соусу. Харісса готова. Частина перцю чилі можна замінити солодкою паприкою. Тоді харісса буде ніжніше і менш гострою. Так само в харіссу додають лимонний сік, м'яту, в'ялені помідори і навіть пелюстки троянд.

Готовий тажин розкладаємо в тарілки і подаємо до нього харіссу.

2.       Тажин з ягняти (баранини) з фініками.

У цьому рецепті додають сухофрукти в кінці приготування страви.

  • Ягнятина або баранина – 1,5 кг,
  • оливкова олія,
  • цибулю,
  • часник – 2 зубчики,
  • зіра (кумин),
  • кориця,
  • коріандр мелений,
  • шафран – 1 щіпка,
  • томатна паста – 2 ст. л.
  • цедра і сік 1 лимона,
  • фініки – 200 г,
  • мед рідкий – 2 ст. л.,
  • сіль.

Спеції кладуть за смаком.

У нижній частині тажіна обсмажуємо на оливковій олії цибулю і всі спеції крім шафрану. Шафран заливаємо 2 ст. л. гарячої води. Додаємо в тажин порційно підготовлене м'ясо, злегка обсмажуємо і накриваємо кришкою. Солимо. Тушкуємо 2-2,5 години.

За 30 хвилин до готовності додаємо шафран, фініки без кісточок, томатну пасту, цедру лимона, лимонний сік і мед.

                За 10 минут до готовности к мясу добавляем мелко порезанную зелень кинзы, петрушки и чеснок.

                Когда мясо готово, готовим кус-кус. Заливаем крупу кипятком 1:1. Добавляем соль и оливковое масло. Хорошо перемешиваем, пока кус-кус не впитает воду.

                Подаем готовый тажин к столу. На середину тарелки выкладываем кус-кус. По краям кладем мясо. Тажин можно посыпать поджаренными семенами кунжута.

                Баранину следует запивать горячими напитками.

                Завариваем зеленый чай «порох», добавляем мяту по вкусу. Сахар по желанию.

Марокканський вечеря готова.

Приємного апетиту!

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner