Загальні правила сервірування столу

Будь-яка господиня хоче, щоб її свято було ідеальним, і гості отримали задоволення від столу і спілкування один з одним. На успішне проведення свята впливають не тільки смачні, якісно приготовані страви і гостинність господарів, але і спосіб подачі страв і сервірування столу. Адже гарне враження від свята складається з усіх цих складових.
Перед плануванням свята господиня вирішує, як сервірувати стіл, в залежності від урочистості заходи. Адже сервіровка до дня народження сильно відрізняється від сервірування вечірнього чаювання.
1. Готуватися до свята необхідно заздалегідь, щоб у процесі застілля не потрапити в незручну ситуацію. Спочатку потрібно продумати, яку кількість гостей Ви очікуєте, розмістити їх за столом так, щоб гості відчували себе комфортно. Якщо серед гостей є малюки, то для них слід передбачити спеціальні прилади. Бажано в меню додати страви для дітей, щоб і найменші гості були задоволені. Необхідно визначитися з кількістю страв, які будуть подані до столу.
2. Потрібно сервірувати стіл так, щоб на ньому вистачало місця для всіх страв, а на столі лежали всі необхідні прилади для прийняття їжі. Посуд і столові прилади повинні відповідати подаються страв, бути чистими, без плям води. Вилки, ложки, ножі потрібно класти біля кожної тарілки в порядку, відповідному правилами вживаних страв на столі. Вся посуд для сервірування столу повинна бути однаковою. Не допускаються різноманітні набори.
3. Скатертини і серветки повинні бути ідеально чистими. Вази з квітами, свічки та інший декор не повинні заважати гостям, їх треба розташовувати так, щоб на столі не було перебору в прикрасах. Всі елементи декору та сервірування необхідно підбирати в одному стилі, відповідному урочистої нагоди і інтер'єру в приміщенні. Можна декорувати і навколишнє оточення. Прикрашати стіл можна стосовно до часів року. Наприклад, річний стіл може мати морський стиль в блакитних, білих, пісочних тонах або зелені відтінки з квітковим декором. Романтична вечеря декорують свічками червоного, білого кольору, столовим посудом у таких же тонах.
Коротка пам'ятка по порядку сервірування:
- спочатку на стіл кладеться скатертину;
- розставляють стільці по кількості гостей, і навпаки стільців ставляться тарілки;
- до тарілок кладуть столові прибори;
- потім ставляться келихи, чарки, склянки;
- розкладаються серветки, ставлять серветниці;
- розставляю спеції, сіль;
- останній, завершальний етап - декорування столу квітами, свічками.
Існує безліч варіантів сервірування столу в залежності від виду заходу. Сервіровка буває повсякденна: до сніданку, обіду, вечері; святкова: день народження, ювілей, дитяче свято, весілля, новий рік; чайна та кавова, десертна.
У нашому інтернет-магазині «ПОСУД&ТЕХНІКА» Ви знайдете все необхідне для сервірування та декорування столу: келихи, чарки, столові прибори, чайні, кофейні та столові сервізи, блюда, салатники, вази, підсвічники та багато інших корисних предметів сервірування, які зроблять Ваше свято незабутнім.