Продавець ПОСУД та ТЕХНІКА для кухні та столовой розвиває свій бізнес на Prom.ua 9 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
283 відгуків
МИ ПРАЦЮЄМО! Знижки до -35% на посуд та аксесуариКупити
+380 (50) 402-87-87
+380 (96) 602-87-87
Офлайн-магазин СПУТНІК, пр. Науки 31, Харків, Україна
Наявність документів
Знак Наявність документів означає, що компанія завантажила свідоцтво про державну реєстрацію для підтвердження свого юридичного статусу компанії або фізичної особи-підприємця.
Кошик
ПОСУД&ТЕХНІКА для кухні та столовой

Історія сервірування столу

Історія сервірування столу

В наш час з шаленим ритмом життя, перекушуючи швидко, на ходу, бігом вранці випиваючи чашку чаю або кави, про сервіровці столу ми мало замислюємося. Звичайно, ми користуємося красивим посудом і столовими приладами, але сервіруємо стіл за всіма правилами тільки по святах.

Історія сервірування столу своїм корінням йде в глибоку старовину. У всі часи люди любили гучні застілля. В Єгипті фараони і наближена до них еліта на широку ногу святкували свої перемоги в завоювання нових земель. Столи ломилися від багатих страв, вино лилося рікою, розкішні страви з фруктами доповнювали меню. Сервіровка в цей час вже мала свої особливості, хоча і була проста. Але в ті часи велика увага приділялася багатства самих приладів, виготовлених зі срібла і золота і прикрашені дорогоцінними каменями, а не правилами їх сервірування на столі.

У Стародавній Греції стіл був самим багатим і важливим предметом в будинку. Основним прийомом їжі була вечеря, тому йому надавалося велике значення. Ложки у стародавніх греків не використовувалися. Всю їжу вони брали руками. Так само як і єгиптяни, греки свою вечерю присмачували вином. Вони напівлежачи влаштовувалися навколо столу.

Римляни теж вживали їжу на спеціальному ложі для їжі. Сервірувальний стіл знаходився в центрі, а навколо розташовувалися кушетки для відпочинку. Римляни також брали їжу руками, тому до звичайних предметів сервірування додавалася спеціальний посуд для миття рук. Вони вже користувалися не тільки тарілками та кубками зі срібла з позолотою, але й келихами з скла.

У середні століття в Європі люди приймали їжу сидячи за столом, але сервіровка була ще простий. Застілля носили примітивний характер. Тільки Карл Великий, король франків, свого правління відродив традиції стародавніх греків і римлян. І сервіровка столу почала поступово набувати сучасних обрисів. На столах з'явилися скатертини і серветки, столові прилади. М'ясо люди стали їсти за допомогою ножа. Зали для трапези красиво декорувалися, посуд на столах була виготовлена з дорогоцінних металів.

Після того, як до застілля стали допускати жінок, урочистості набули більш спокійний характер. З'явилися перші правила етикету. Правда, про скатертину на цей час ще можна було витирати руки. Виробилася культура прийому їжі, сформувалися правила сервірування та етикету, які удосконалювалися і дійшли до нашого часу.

В Європі в сервіровці з'явилися ножі, ложки та виделки. У Франції вилка мала п'ять зубців. Декор в сервіровці мав важливе значення. Стіл рясно прикрашали різноманітними квітковими букетами, канделябрами, підсвічниками. Причому вперше почали використовувати вази для живих квітів. Стільці та столи накривали святковими скатертинами і накидками. Для посуду використовували кришталь і фарфор, столові прибори виготовляли зі срібла. До загального меню застілля додалися солодкі десерти з чаєм і кавою, які пили з порцелянових чашок. З'явився в той час фарфор придбав особливу вдячність і популярність. Кількість предметів сервірування поступово збільшувалася. З'явилися різноманітні страви, підноси, тарілки, мали різне призначення, спеціальні прилади, необхідні для різних страв. Крім срібла для виготовлення столових приладів додалися нікель, мельхіор.

У XIX-XX століттях святкові застілля стали набувати сучасних обрисів. Вони стали коротше, з'явилися вітальні тости. До кінця ХХ століття святкові застілля поступово стали здавати свої позиції у всьому світі за рахунок прискорення ритму життя і появи кафе і столових самообслуговування. З'явилися буфети з закусками. Ці зміни в харчуванні не вимагали серйозної сервіровки, так як їжа приймалася швидко. На святах з'явилися різні варіанти столу: фуршети, коктейлі, кава-гуртки.

Останнім часом в наше життя стало входити культура здорового харчування, і знову стала відроджуватися класична сервіровка столу. Адже швидке прийняття їжі, приготовленої на швидку руку, негативно позначається на здоров'ї людини.

Такою різноманітною, з безліччю приладів, з певними правилами дійшла сервірування столу до наших днів. І хоч зараз, в наше століття, століття нових технологій, ми вибираємо більш практичні варіанти прийому їжі, без зайвих клопотів, іноді все ж варто побалувати себе, своїх близьких і друзів приємним спільним святковим застіллям за красиво сервірованим столом. Випробувати відчуття свята, душевного піднесення і захоплення від спілкування з близькими людьми.

У нашому інтернет-магазині «ПОСУД&ТЕХНІКА» Ви знайдете все необхідне для сервірування та декору столу: келихи, чарки, столові прибори, чайні, кофейні та столові сервізи, блюда, салатники, вази, підсвічники та багато інших предметів, які зроблять Ваше свято незабутнім.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner