Правила сервірування столу до чаювання

Чай у повсякденному житті ми п'ємо щодня: вранці, вдень і ввечері. А ще до чаю можна запросити гостей, щоб разом коротати довгі зимові вечори в колі друзів. І тоді звичайне чаювання перетвориться на свято.
Які правила сервірування столу до чаю?
Для чаювання необхідний святковий чайний сервіз з приладами за кількістю гостей, солодощі до чаю, красиво сервіровані у відповідному посуді. Сервіровка і декор повинні бути в спокійних тонах, нести відчуття невимушеності, тому що вони створюють загальний настрій гостей за столом. Адже чаювання – це розмірений, розслабляючий ритуал і агресивні акценти тут не потрібні.
Стіл до чаю подають до приходу гостей, а чай заварюють безпосередньо перед чаюванням.
Скатертина підбирається за формою столу і задає тон сервірування. Скатертини в пастельних тонах з мереживом підходять до сервизам білого кольору з золотим кантом. Білими скатертинами покривають стіл під яскраві, розписані сервізи. Серветки підбираються в тон скатертини. Скатертина повинна звисати з краю стола не менше, ніж на 30 сантиметрів. Але й занадто довга скатертину порушує гармонію сервірування столу.
Десертні тарілки розставляють так, щоб вони знаходилися на 1-2 см далі від краю стола. Праворуч від тарілки кладуть столові прибори: ніж, виделку. Посуд для фруктів розміщують за десертною тарілкою. Праворуч від десертної тарілки ставлять блюдце з чашкою з напрямком ручки вправо, чайну ложку кладуть біля чашки на блюдце. Ємність для конфітюру ставиться біля десертної тарілки зліва разом з тарілочкою для ложки. Солодощі в конфетницах, сухарниці для печива і булочок, тортівниці з нарізаним тортом, фруктовниці розташовуються в центрі столу. До столу подається також блюдце з нарізаним лимоном. У центрі столу розміщують набір для цукру та вершків. В цукорницю кладеться персональна ложка або спеціальні щипці для цукру, якщо він кусковий. Сливочник або молочник подають на підставці, використовуючи будь-яку тарілку.
Чайники для заварки і окропу на стіл не ставляться. Вони знаходяться на столі-помічника біля господині.
Крім солодощів, фруктів і десертів до чаю пропонують також вино, лікер, коньяк, ром.
Якщо чай на торжестві подається після основного прийому їжі, то забирається весь посуд зі столу. Залишаються тільки келихи для шампанського, фужери і чарки. До столу подаються десертні прилади.
Приємного чаювання!